• Pusa sikaleti tomai masani

Aisea e 20 sikaleti i totonu o le pusa?

O le tele o atunuu o lo'o iai tulafono mo le fa'atonutonuina o tapaa e fa'amautu ai se numera la'ititi ose pusa sikaletilea e mafai ona aofia i totonu o se pusa e tasi.

I le tele o atunuu o loʻo faʻatulafonoina lenei mea, o le laʻititi laʻititi o le pusa sikaleti e 20, faʻataʻitaʻiga i le Iunaite Setete (Code of Federal Regulations Title 21 Sec. 1140.16) ma sui o le Iuni a Europa (EU Tobacco Products Directive, 2014/40/EU) . O le faʻatonuga a le EU na tuʻuina atu se numera maualalo ose pusa sikaletii le pusa e si'itia ai le tau muamua o sikaleti ma fa'aitiitia ai le taugofie mo tupulaga talavou 1. I se fa'afeagai, e la'ititi lava le fa'atonuga e fa'atatau i le maualuga o le pusa, lea e fesuisuia'i i le lalolagi atoa i le va o le 10 ma le 50 sikaleti i le pusa. O pusa e 25 na fa'alauiloa mai i Ausetalia i le vaitau o le 1970, ma fa'asolo atu i le maketi le 30, 35, 35, 40 ma le 50 i le luasefulu tausaga mulimuli ane. i le 23% i le 2018 3. I totonu o Peretania, faʻapipiʻi 23 ma le 24 na faʻafeiloaʻi ina ua maeʻa le faʻaofiina o afifi manino (faʻasalalau). A'oa'o mai nei aafiaga, na fa'atulafonoina e Niu Sila mo na'o le lua lapo'a masani (20 ma le 25) o se vaega o lana tulafono mo le afifiina manino 4.

 pepa pusa sikaleti

O lo'o maua le lapo'a o ato e sili atu i le 20se pusa o sikaletie fa'apitoa ona o le fa'ateleina o fa'amaoniga mo le sao o le tele o vaega i le taumafaina o isi oloa.

O le fa'aaogaina o mea'ai e fa'atupula'ia pe a fa'ateleina tagata, fa'atusatusa i la'ititi laititi, vaega tetele, fa'atasi ai ma le Cochrane systematic review e maua ai se aafiaga la'ititi ma feololo o le tele o vaega i mea'ai ma vai inu suamalie. tele i luga ole taumafa tapaa. E na o le tolu suʻesuʻega na ausia tuʻutuʻuga faʻapipiʻi, na taulaʻi uma i aise pusa o sikaletiumi, e aunoa ma ni suʻesuʻega e suʻesuʻeina ai le aʻafiaga o le taumafaina o le sikaleti lapoa. O le le lava o fa'amaoniga fa'ata'ita'i ose popolega, ona o le fa'ateleina o le avanoa o pusa lapoa e ono fa'aleagaina ai le fa'aleleia atili o le soifua maloloina lautele e maua e ala i isi faiga fa'avae tau tapaa.

 pusa masani muamua ta'avale

E o'o mai i le taimi nei, o le manuia o faiga fa'avae tau tapaa i le tele o atunu'u e tele lava ina mafua ona o le fa'aitiitia o le fa'aaogaina e ala i tau fa'atatau nai lo le fa'alauiloaina o le fa'amuta, fa'atasi ai ma le fa'amuta o lo'o tumau pea i le taimi 6. O lenei lu'itau o lo'o fa'amamafaina ai le mana'omia o faiga fa'avae e fa'amalosia ai le fa'amuta. O le fa'aitiitia o le aofa'i o sikaleti i aso ta'itasi o lo'o taumafaina e le au ulaula atonu o se fa'ailoga taua lea i taumafaiga fa'amutaina manuia, ma e ui o le si'itia o tau atonu o se ta'iala sili lea ona aoga, ae sa taua fo'i isi faiga fa'avae mo le fa'aitiitia o le taumafa tapaa. e mafai ma ua mafai e tagata ulaula ona amata ma faatumauina le faaitiitia o le taumafa i le tele o atunuu. Mo se fa'ata'ita'iga, i tausaga na fa'atupula'ia ai faiga fa'avae e le ulaula tapaa i falefaigaluega, o le au ulaula na sili atu ona taofi le ulaula i fale faigaluega e leai se ulaula pe a fa'atusatusa i latou e fa'atagaina le ulaula tapaase pusa o sikaletiua faaitiitia foi le ulaula i aso taitasi i Ausetalia, Peretania ma le tele o isi atunuu (2002–07) 9.

 pusa masani muamua ta'avale

I Egelani, o ta'iala a le National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ta'iala (fa'amaoniga a le atunu'u e fa'atatau i le tausiga fa'alesoifua maloloina) fa'amalosia tagata ulaula e fa'aitiitia le taumafaina i luga o le fa'avae e ono fa'ateleina avanoa e fa'amuta ai. Ae ui i lea, o lo'o i ai ni popolega o le fa'atupuina o le fa'aitiitiga e ono fa'aleagaina ai le taofi ma le tete'e i le toe fa'afo'i 10. O se iloiloga fa'asolosolo o faiga fa'agata le ulaula na maua ai o le tipi a'o le'i taofi, po'o le taofi fa'afuase'i, e tutusa fua fua faatatau fa'amuta mo tagata ulaula ua fa'amoemoe e taofi 11. na maua e le faamasinoga o le tipiina e taofi le ulaula e le aoga nai lo le taofi faafuase'i 12; ae ui i lea, na fautua mai tusitala o fautuaga e faʻaitiitia le ulaula atonu e aoga pea pe a faʻateleina le faʻatasi ma le manatu o le mauaina o le lagolago. O se suiga ole siosiomaga e pei ole tapunise pusa o sikaletiOle lapo'a ole pusa e mafai ona fa'aitiitia ai le taumafaina e ese mai i le fa'alauiloaina. O lea e maua ai se avanoa e fa'aolaina ai fa'amanuiaga o le fa'aitiitia o le taumafaina e aunoa ma le fa'atupuina e le tagata ulaula ni talitonuga fa'asa'oloto e uiga i le fa'aitiitia o le fa'aleagaina e ala i le fa'aitiitiga na'o ia. Ua fa'aalia le manuia mai faiga fa'avae e fa'agata ai le lapo'a aupito maualuga, ma le numera fa'atagaina i se fa'atauga e tasi, o isi oloa fa'aleagaina. Mo se fa'ata'ita'iga, o le fa'aitiitia o le aofa'i o fualaau fa'ama'i i le pusa e tasi ua aoga i le puipuia o maliu e ala i le pule i le ola 13.

 pusa sikaleti

O lenei tusiga e faʻamoemoe e faʻavae i luga o le Cochrane iloiloga lata mai 5 lea e leai ni suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga na maua i le aʻafiaga o le sikaleti lapoa i luga o le taumafa tapaa.

 

I le leai o ni fa'amaoniga tuusa'o, ua matou iloa ai suiga o iai i le avanoa ose pusa o sikaleti lapopo'a ma tu'ufa'atasia tusitusiga e talafeagai i manatu autu e lua mo le fa'apipi'iina o le lapo'a: 

(i) fa'aitiitia le lapo'a e mafai ona fa'aitiitia ai le taumafaina; ma (ii) o le faaitiitia o le taumafaina e mafai ona faateleina ai le taofia. O le le lava o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e lagolago ai nei manatu e le taofia ai le faʻamataʻu e faʻateleina le telese pusa o sikaletilapo'a (> 20) e ono tula'i mai i le manuia o isi faiga fa'avae e pulea le tapaa. Matou te finau o le fa'atonuga fa'atulafonoina e fa'atatau i le la'ititi la'ititi o pusa, e aunoa ma se iloiloga tatau pe tatau ona fa'atulafonoina le lapo'a aupito maualuga o pusa, ua matua'i fa'atupuina ai se avanoa e mafai ona fa'aogaina e le pisinisi tapaa. E faavae i luga o molimau le tuusao matou te tuuina atu ai le manatu e faapea o le tulafono faatonutonu a le Malo e ufiufi pusa sikaleti i le 20 sikaleti o le a fesoasoani i faiga faavae e pulea ai le tapaa a le atunuu ma le lalolagi e faaitiitia ai le taatele o le ulaula tapaa.

pusa muai taai


Taimi meli: Iul-25-2024
//