• tala fou

O le Aso o le Lalolagi a le Lalolagi ma le APP Saina e galulue faatasi e puipuia meaola eseese

O le Earth Day, lea e pa'ū i le aso 22 o Aperila i tausaga uma, o se faʻamanatuga faʻapitoa mo le puipuiga o le siosiomaga o le lalolagi, e faʻamoemoe e faʻalauiloa tagata lautele i mataupu tau le siosiomaga.

Dr. Paper's Science Popularization

 

1. Le “Aso o le Lalolagi” lona 54 i le lalolagi  pusa sukalati

Ia Aperila 22, 2023, o le 54th "Aso o le Lalolagi" i le lalolagi atoa o le a faʻaulutalaina "Earth for All", e faʻamoemoe e faʻalauteleina le silafia lautele, faʻalauteleina le faʻaleleia o le siosiomaga, ma puipuia meaola eseese.

E tusa ai ma le Sixth Assessment Report of the Global Environment Outlook (GEO) na tuuina mai e le United Nations Environment Programme (UNEP), e silia ma le 1 miliona ituaiga o meaola ua lamatia i le lalolagi atoa, ma o le fua o le leiloa o meaola eseese e 1,000 taimi nai lo le 100,000 tausaga talu ai. luga.

Ua lata mai le puipuia o meaola eseese!

 

2. O le a le meaola eseese?pusa meaalofa pepa

O lumefe mananaia, panda lapo'a fa'atauva'a, ose oketi i le vanu, u'u fa'alelei ma e seāseā maua seu lua i le vaomatua... O meaola eseese e olaola ai lenei paneta lanumoana.

I totonu o le 30 tausaga i le va o le 1970 ma le 2000, o le faaupuga "biodiversity" na fatuina ma salalau ona o le tele o meaola i luga o le lalolagi na paʻu i le 40%.E tele fa'auigaga o le “biological diversity” i totonu o sosaiete fa'asaienisi, ma o le fa'auiga sili ona fa'amaonia e sau mai le Feagaiga i Biological Diversity.

E ui ina fou le manatu, ae ua leva ona iai le meaola eseese.O le mea na maua mai i se faagasologa umi o le evolusione o mea ola uma i luga o le paneta atoa, faatasi ai ma meaola ola muamua na iloa talu mai le lata i le 3.5 piliona tausaga.

 

3. “Convention on Biological Diversity”

Iā Me 22, 1992, na taliaina ai i Nairobi, Kenya, le mau o le maliega o le Feagaiga i Tulaga o Meaola.I le aso 5 o Iuni o le tausaga lava lea, na auai ai le toʻatele o taʻitaʻi o le lalolagi i le Fonotaga a Malo Aufaatasi i le Siʻosiʻomaga ma Atinaʻe na faia i Rio de Janeiro, Pasila.O feagaiga tetele e tolu e uiga i le puipuiga o le siosiomaga – o le Feagaiga Fa'avae i Suiga o le Tau, o le Feagaiga i Biological Diversity, ma le Feagaiga e Fete'ena'i le Fa'asao.Faatasi ai ma i latou, o le "Convention on Biological Diversity" o se tauaofiaga faavaomalo mo le puipuia o punaoa olaola o le lalolagi, e taulai i le puipuiga o meaola eseese, le faʻaaogaina tumau o meaola eseese ma ona vaega, ma le fefaʻasoaaʻi saʻo ma talafeagai o faʻamanuiaga e maua mai. mai le fa'aogaina o mea tau kenera .

I le avea ai ma se tasi o atunuu e sili ona tamaoaiga meaola eseese i le lalolagi, o loʻu atunuu o se tasi lea o vaega muamua na sainia ma faʻamaonia le Feagaiga a Malo Aufaatasi i Biological Diversity.

I le aso 12 o Oketopa, 2021, i le fono a taʻitaʻi o le 15th Conference of Parties to the Convention on Biological Diversity (CBD COP15), na faailoa mai ai e Peresitene Xi Jinping e faapea "O meaola eseese e tumu ai le lalolagi i le ola ma o le faavae foi lea mo tagata. olaola ma le atina'e.O le fa'asaoina o meaola eseese e fesoasoani e fa'atumauina le nofoaga o le lalolagi ma fa'aolaina ai le atina'eina o tagata."

 

APP Saina o loʻo galue

 

1. Puipuia le atinae gafataulimaina o meaola eseesemoligao ma fagu fagu

E tele ituaiga o vaomatua, ma o latou meaola faanatura e iai sona sao taua i le lalolagi.APP Saina e faʻapipiʻi atu i taimi uma le taua tele i le puipuiga o meaola eseese, e matua usitaʻia e le "Tulafono o Vaomatua", "Tulafono Puipuiga o le Siʻosiʻomaga", "Tulafono o Puipuiga o Manu Vao" ma isi tulafono ma tulafono faatonutonu a le atunuʻu, ma faʻatulagaina "Manua vao ma laau (e aofia ai RTE ituaiga, o lona uiga, Rare Threaten Endangered Species: Fa'a ta'ua fa'atasi o ituaiga e seasea, fa'amata'u ma fa'atama'ia.

I le 2021, o le APP China Forestry o le a faʻapipiʻiina le puipuiga o meaola eseese ma le tausiga o le faʻamautuina o meaola faanatura i totonu o le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faaletausaga o le siosiomaga, ma faʻatautaia le tulituliloaina o faʻatinoga i vaiaso taʻitasi, masina ma kuata;ma galulue faatasi ma le Guangxi Academy o Saienisi, Hainan Iunivesite, Guangdong Ecological Inisinia Vocational College, ma isi Kolisi ma faalapotopotoga suesuega faasaienisi ua galulue faatasi e faatino galuega faatino e pei o le mataituina o le siʻosiʻomaga ma le mataituina o laau eseese..

 

2. APP Saina

Fuafuaga Autu mo le Puipuiga o Meaola o Meaola

1. Laasaga filifilia o Woodland

Na'o le mauaina o fanua vaomatua fa'apisinisi e fa'atonuina e le malo.

2. Laasaga o fuafuaga o le totoina o laau

Fa'aauau pea le fa'atinoina o le mata'ituina o meaola eseese, ma fesili i le ofisa o vaomatua, ofisa o vaomatua, ma le komiti a le nu'u pe na e va'ai i manu ma la'au puipuia i le togavao.Afai o lea, e tatau ona faailoga manino i luga o le faafanua o fuafuaga.

 

3. A o lei amataina le galuega

Tuuina atu i konekarate ma tagata faigaluega aʻoaʻoga i le puipuiga o manu feʻai ma laʻau ma le saogalemu o le afi i le gaosiga.

E faʻasa i konekarate ma tagata faigaluega le faʻaogaina o afi mo le gaosiga i le vaomatua, e pei o le susunuina o fanua ma le faʻamamaina o mauga.

 

4. I taimi o galuega tau vaomatua

O konekarate ma tagata faigaluega e matua fa'asa lava ona tulituliloa, fa'atau ma fa'atau atu manu fe'ai, tau fa'afuase'i ma eli o la'au puipuia vao, ma fa'aleagaina nofoaga o lo'o si'omia ai manu fe'ai ma la'au.

 

pusa sikaleti-1

5. I taimi o leoleoga i aso taitasi

Fa'amalosia le fa'asalalauga i le puipuiga o manu ma la'au.

Afai e maua manu ma laau puipuia ma le HCV maualuga le tau faasao vaomatua, e tatau ona faatino faiga puipuia talafeagai i se taimi talafeagai.

 

6. Mata'ituina o le si'osi'omaga

Galulue faʻatasi ma faʻalapotopotoga lona tolu mo se taimi umi, faʻamalosi i le faʻatinoina o le mataʻituina o le siʻosiʻomaga o vaomatua faʻapitoa, faʻamalosia le puipuiga poʻo le fetuunaiga o le puleaina o vaomatua.

O le lalolagi o le nofoaga masani o tagata.Tatou fa'afeiloa'ia le 2023 Earth Day ma puipuia lenei “lalolagi mo mea ola uma” fa'atasi ma le APP.


Taimi meli: Apr-25-2023
//